Мапа сайту Повна версія
Зробити ставку з мобільного
Україна - Ісландія 2:1. Зустрічай, Німеччино!
Автор: Павел Булах

26.03.2024. Відбір до Євро-2024. Фінал
Польща. Вроцлав. Стадион "Тарчиньски Арена"

Головний арбітр: Клеман Тюрпен (Франція)
Асистенти: Николя Дано (Франція), Эрван Финжан (Франція)

Україна - Ісландія 2:1

Голи: Циганков, 54, Мудрик, 84 - Гудмундссон, 30

Україна: Лунін, Конопля, Забарний, Матвієнко, Миколенко, Судаков, Бражко, Маліновський (Зінченко, 64), Циганков (Таловеров, 88), Мудрик, Яремчук (Довбик, 72)
Тренер: Сергей Ребров

Ісландія: Валдімарссон, Гретарссон, Інгасон, Торстейнссон (Еллертссон, 87), Ґудмундссон, Палссон, Траустасон, Тораринссон (Финнссон, 63), Гудмундссон, Гаральдссон (Андерсон, 87), Гудйонсен (Оскарссон, 64)
Тренер: Эге Харейде

Попередження: Маліновський, 42, Зінченко, 90+2 - Гаральдссон, 21, Інгасон, 56, Ґудмундссон, 90

Україна виходить на Євро-2024!

Порівняно з півфінальним матчем, Сергій Ребров проти Ісландії зробив три зміни в стартовому складі. Замість Зубкова праворуч врешті вийшов Циганков, якого терміново ставили на ноги після пошкодження й приберегли проти боснійців. Зінченка в центрі поля змінив Маліновський, а замість Довбика на вістрі з’явився Яремчук. В принципі, остання зміна, можливо, й не "читалась", як дві перші, але "гол+пас" Романа зіграли свою роль - заробив, отримав "старт".

Перше загострення сталось уже на другій хвилині, завдяки швидкісним якостям Мудрика. Після передачі по флангу Михайло запресингував Палссона, видряпав м’яч, проскочив у штрафний та скинув Яремчуку. Роман намагався розгорнутись, але у боротьбі з двома опікунами продовжити атаку точним пасом не спромігся, втратив. А закріпив стартовий ударний відрізок Судаков, вже наступної атаки пробивши здалеку - неточно. 

Першої відповіді гостей довелось чекати до 11-ї хвилини, коли Палссон прострілив у воротарський з правого флангу - партнери за швидкістю думки правого захисника не встигли, Лунін "склався" та забрав. А ще за три хвилини Торстейнссон після ефектного дріблінгу Йоганна Гудмундсона непогано приклався у площину - Лунін контролював, відбив, але пробити з опорної зони українці дозволили. Вперше, але. на жаль, зовсім не востаннє.

Миттєва відповідь господарів - Конопля вирізає подачу справа від лицьової, перекидає гравців в центрі штрафного, а на дальньому куті штрафного підключається Миколенко, кладе корпус та намагається з підйому поцілити в дальній верхній кут. Втім, ні. Не влучає - півметри від дальньої стійки.

Українці продовжують катати по периметру штрафного ісландської збірної (володіння сягнуло вже 73 на 27 відсотків на користь господарів), Конопля скидає в центр Маліновському, але хлесткий удар в Романа з опорної зони влучним не виходить - м’яч закручується в бік від ворот.

І все, наче, йшло нормально, допоки на 30-й хвилині Альберт Гудмундссон не видав дивовижне соло. Почалось все з помилки Судакова у скидці головою в центрі поля. Торстейнссон перехопив, у три передачі ісландці доставили м’яч Гудмундссону в центр, а той "розкрутився". Спочатку - навколо Маліновського, який навіть послизнувся, на газон сів. Потім - прокинув повз Бражка та точно вклав у дальній кут - Лунін не дотягнувся, 0:1.

Ну й знов українці в позиційній атаці шукають якісь щілини в ісландській обороні. Шукають через Мудрика, Циганков зміщується ближче до Михайла, намагаються вдвох пройти… Інколи це дарує непоганий простріл чи навіс, але голкіпер гостей чатує - забирає.

На 37-й хвилині своїм соло відповідає Судаков - проскакує Ігнасона, Торарінссона та пробиває повз Гретарссона у ближній кут - Валдімарссон у стрибку відбиває за лицьову!

Після подачі Циганкова від прапорця Забарний виграє повітря, зрізає головою собі за спину, але, на жаль - прямо туди, де розташувався ісландський голкіпер.

Тиск є, і на 39-й хвилині м’яч врешті опиняється у воротах ісландців. Судаков закидає справа діагональ на лівий кут штрафного, Циганков приймає, віддає Яремчуку, той пробиває у сітку. Конопля (який також робив ривок разом із Циганковим) у цій ситуації точно був в офсайді, а от Віктор - під питанням. Чекаємо на вердикт VAR, Тюрпен довіряє перегляд відеоасистенту, і той підказує скасовувати. Дають графіку, де корпус Циганкова все ж трошки за корпусом останнього захисника.

Судаков знов намагається знайти Циганкова, прорізає праворуч до лицьової, але Віктор трошки не долітає у підкаті. Тюрпен додає дві хвилини, Миколенко після загострюючої передачі Мудрика ліворуч заробляє кутовий. Мудрик подає, але - "розминочним" навісом чітко в рукавиці Валдімарссону.

Свисток французького рефері - перерва.

Зріз статистики по першому тайму - на користь українців. На жаль, на відміну від рахунку. 61 проти 39 відсотків у володіння м’ячем, 6-2 за ударами, 2-2 за ударами у площину, 2-0 за кутовими, 299 проти 168 за кількістю передач, 86 проти 76 за відсотком точних передач.

По перерві - без замін в обох тренерів, і та ж очікувана картина - більше з м’ячем працюють українці. На 50-й хвилині якісно загострив з лівого флангу Судаков, прорізавши між двох захисників, але подальшу передачу Маліновського заблокував Ігнасон. Кутовий, невеличка пожежа у штрафному гостей, проте ісландці врешті виносять.

А за три хвилини - розмін уколами. Спочатку Яремчук двічі послизнувся біля напівкружжя чужого штрафного, не зміг зачепитись за флангову передачу Мудрика. Йоганн Гудмундссон миттєво запустив флангом Торстейссона, той проскочив Коноплю, потенційно дуже небезпечно скинув в центр під удар, але… Ніхто з партнерів. на щастя, не набіг. Але набіг Судаков та розігнав атаку-відповідь. Гольову атаку.

Протягнув, прибрав опонента та вирізав чарівну діагональ праворуч Циганкову. Той м’яко прийняв, елегантно змістився повз Торарінссона, дав паузу, щоб проскочив Палссон, і чітко поклав в дальній кут, в своєму фірмовому стилі - 1:1!

Рветься лівим флангом Яремчук, Ігнасон у підкаті не встигає, зрізає Романа - жовта. Стандарт, цікава подача Мудрика, з пропуском за спину від партнера, відскок від захисника, але ніхто з українців не встигає першим зреагувати та добити.

Розкручується після діагоналі ліворуч Миколенко, скидає Мудрику, Михайло пробиває метрів з 25-ти - вище воріт.

Заміни. Подвійна в Харейде, одиночна в Реброва - замість Маліновського в центр поля виходить Зінченко. Тягне зліва в центр Мудрик, проскакує двох, скидає Яремчуку, але той на передачу не чекає, бо очікує від Мудрика самостійного проходу з ударом.

Наступна ж атака - Зінченко прорізає в штрафний на ход Яремчуку, той випереджає двох захисників, але кут загострий - тому цілить в сітку з зовнішнього боку.

Заробляє стандарт Миколенко, у м’яча Судаков та Мудрик, пробиває Георгій - під поперечину, але точно над головою голкіперу, тому лишалось лише руки підняти. Подача з кутового - знов Валдімарссон перший на м’ячі.

Наступна атака - Циганков таранить праворуч, прострілює в центр, Інгасон ставить жорсткий блок корпусом Яремчуку, той вимагає пенальті, але Тюрпен пропонує продовжувати гру. Й наступної хвилини Ребров проводить другу планову заміну, змінюючи на вістрі атаки Яремчука на Довбика.

Бражко чудово закидає за спини захисників на хід Миколенку, той підробляє грудьми, і "на випаді" намагається проштовхнути в ближній кут - на жаль, повз ближню стійку.

Хвилин за п’ятнадцять до кінця основного часу ісландці порошку починають також виходити в швидкі атаки, грати на зустрічних курсах. Зміщується зліва з ударом Торстейнссон, чудово вкладає в дальню дев’ять, але Лунін у чудовому стрибку витягає!

Обрізається Забарний, Торстейссон перехоплює, підключає Альберта Гудмундссона, той врізається в Матвієнка, але все  ж примудряється ткнути у бік воріт - в сітку з зовнішнього боку. Плюс два кутових від гостей, стандарт… Перехопили трошки ініціативу, мабуть, вперше за матч.

В українців в атаку вже ходять всі по черзі, навіть Матвієнко ліворуч з подачею підключається. Знов прострілює зліва невгамовний Торстейссон, Бражко перехоплює, але відскок знаходить Йоганна Гудмундссона. Який, на щастя, пробиває добряче так вбік від воріт.

А потім українці забивають другий гол. Три креативних лідери збірної все розігрують чітко, як на тренуванні. Циганков збирає двох - скидає в центр на Судакова. Судаков збирає двох - скидає ще лівіше на Мудрика. І Михайло холоднокровно пробиває в кут - 2:1!

Харейде реагує ще однією подвійною заміною, а господарі трошки відтягуються назад, звільняючи собі зони для контратак. Виснаженого Циганкова змінює Таловєров й прогнозовано сідає третім центральним захисником.

Судаков якісно вибігає флангом, заробляє на собі фол та картку для капитана ісландців. Тюрпен додає три хвилини, а Мудрик вичавлює кутовий та ще трошки часу для команди. Мудрик з Довбиком тримають біля прапорця, ще трошки наближають свисток…

Ісландці атакують, нервова остання хвилина, пара неприємних рикошетів… Але все ж удар від воріт. І все. Свисток Клемана Тюрпена, Україна виходить на Євро-2024!

Дивіться також: Відеоогляд матчу

Знов вольова перемога, але вже зовсім не така, як з в’язкими боснійцями. Дуже важливою стала поява на полі Циганкова, який помітно розширив простір атаки та згенерував праворуч додатковий адрес для партнерів. Тобто. атака вже не підкульгувала на праву ногу, все було збалансовано по всій ширині тактичної побудови.

Плюс, сьогодні гра пішла одразу у всіх трьох "художників" цієї команди - Мудрика, Судакова та Циганкова. Всі інші належно підтримали, але саме ця трійця "дала різницю". І дуже важливо, що всі троє -  різнопланові креативні гравці, кожен з яких має свої потужні козирі, що ускладнює контргру супернику.

Та й гра, будемо відверті, залишила приємний посмак - навіть у менш вдалому (традиційно вже) першому таймі грали непогано, створювали, могли неодноразово забивати. Не мучились, як до перерви з боснійцями. А по перерві - ще додали, й якби не хиткий рахунок, можна було б розслаблено насолоджуватись грою збірної, смакуючи епізод за епізодом, передачі Мудрика, Судакова, Зінченка та Циганкова, й рух партнерів.

Додаткового оптимізму додає кадровий ресурс, що вже другу поспіль гру дарує можливість "додавати" замінами, це однозначний плюс.

Добра гра, насправді, добра. В креативі. В обороні -  не так все райдужно. Оці втрати, помилки в центрі, після яких спритні Торстейссон та обидва Гудмундссони загострювали, знов показали певну низку проблем в центрі поля, в опорній зоні та, подекуди, невміння спинити прохід візаві один в один на фланзі. З цим добряче треба попрацювати перед Євро. Будемо відверті - ісландці забагато проходили на дриблінгу. І це - ісландці, не топ-збірна.

Втім, як вже заведено, сварити персонально після таких перемог нікого не варто. В Реброва попереду достатньо часу все розібрати, кожному розжувати та підкорегувати. Наскільки можливо. Потім - збір перед матчами групового етапу, де потрібне відпрацювати.

А сьогодні - просто порадіємо за команду, Україну та вболівальників на фронті, яким ця перемога та вихід на Євро, безумовно, додали позитивних емоцій.

Зустрічай, Німеччино!

Читай також: Збірна України вийшла на Євро-2024

Поделитесь:
Мапа сайту Повна версія Оновити